Handelen bij explosieven

Introductie

Als hulpverlener stap je af op het gevaar daar waar anderen weglopen. Dat is niet geheel zonder risico. Je kunt in allerlei onverwachte gevaarlijke situaties terecht komen, waarbij adequaat handelen is vereist. Het aantal explosieven dat in Nederland wordt aangetroffen neemt de afgelopen jaren alleen maar toe. De kans dat je hiermee als hulpverlener wordt geconfronteerd, neemt daardoor ook toe. In 2023 werd een ontploffing record gebroken: er gingen zeker 378 explosieven af in ons land. Vooral woningen in grote steden waren doelwit. De politie pakte tientallen verdachten op, onder wie veel minderjarigen. Het aantal explosies per maand liep in 2023 nagenoeg elke maand op. In januari vonden zeker dertien incidenten plaats, in december waren dat er al zestig.

Bij 75 procent van de explosies werd een woning getroffen. In andere gevallen waren bedrijfspanden, garages en winkels het doelwit. Verschillende explosieven worden gebruikt. Denk aan zelfgemaakte explosieven, waarbij met behulp van een zogenaamd flitspoeder bijvoorbeeld geldautomaten worden opgeblazen. Maar ook aan handgranaten die worden gebruikt bij aanslagen op woningen of bedrijven. Tevens blijft er in Nederland een reƫle kans op een aanslag, conform het NCTV is het dreigingsniveau 4. (april 2024).

Als hulpverlener loop je dus het risico dat je wordt geconfronteerd met een mogelijke aanslag met explosieven. Het is dus van belang dat je voortdurend blijft investeren in je kennis en kunde. Deze interactieve training geeft je als hulpverlener inzicht in de risicoā€™s van explosieven en geeft je handvatten om te handelen bij het aantreffen van een mogelijk explosief.

Wat is de inhoud

Weet jij wat je als hulpverlener moet doen en wat je vooral niet moet doen bij het aantreffen van een mogelijk explosief? Met deze training bereiden we je voor op deze scenarioā€™s.

Aan het einde van de training kun je:

  • Uitleggen hoe je moet handelen bij het aantreffen van een explosief;
  • Gebruikmaken van veiligheidshandelingen bij het gebruik van een handgranaat;
  • Uitleggen hoe je moet handelen bij een mogelijke suĆÆcide bomber;
  • Beschrijven hoe je je eigen veiligheid kunt waarborgen;
  • Benoemen waar de strafbaarstelling van verschillende explosieven is geregeld en welke bevoegdheden je kunt inzetten. (Politie en BOA).
Meer informatie

Doelgroep
Deze training is geschikt voor alle hulpverleners en wordt aangepast aan de verschillende doelgroepen.

Duur en locatie van de training
Deze interactieve training duurt Ć©Ć©n dagdeel en kan in company of in het huis van veiligheid, te Baarn worden verzorgd.

Groepsgrootte
Op dit moment bieden wij deze training alleen voor groepen aan. Waarbij het minimum aantal deelnemers 8 is en het maximum 20.Ā 

Certificaat
Aan het einde van de training ontvangen de deelnemers een bewijs van deelname.

Offerte aanvragen
Voor meer informatie of een offerte op maat, kun je het contactformulier invullen. Wij nemen dan z.s.m. contact met je op.