To consent or not to consent: that’s the question - Wet Seksuele Misdrijven

Spreker

Joyce van der Mark

Reserveren

Reserveren gesloten

Wanneer

06-06-2024    
16:00

Waar

Baarn
Tolweg 5, Baarn, 3741LM

Na #MeToo en o.a. de beschuldigingen bij The Voice of Holland is seksueel overschrijdend gedrag onderwerp van gesprek.
Medio juli 2024 treedt de nieuwe Wet Seksuele Misdrijven in werking, waarbij ‘dwang’ niet langer bewezen hoeft te worden.
Maar hoe verandert dit de bewijsvoering in zedenzaken?
Zedendelicten vormen een aparte tak van sport binnen de politie. Waar bij andere delicten de vraag: “wie heeft het delict gepleegd?” centraal staat, is dit bij zedendelicten: “heeft er een delict plaats gevonden?”.
Dit zorgt voor een andere wijze van opsporen en een andere houding ten aanzien van de betrokkenen in het opsporingsonderzoek.

In deze lezing bespreken we:

  • wat zedendelicten zijn,
  • het dilemma van consent,
  • de kenmerken van verkrachting en andere zedenfeiten
  • hoe rape myth acceptance een rol speelt in de opsporing en vervolging van zedendelicten
  • hoe staat het met jouw eigen rape myth acceptance?
  • hoe ga je het beste in gesprek met (vermeende) slachtoffers.

 

Over de spreekster Joyce van der Mark:
Joyce van der Mark begon tijdens haar studie criminologie als BOA bij de politie. Al snel werkte zij als rechercheur op verschillende teams. Nadat zij in 2010 cum laude afstudeerde voor de studies recht en criminologie, ging zij als onderzoeker aan de slag bij IPOL van de landelijke eenheid van politie. In 2015 studeerde zij summa cum laude af als rechtspsycholoog en vervolgde haar loopbaan als senior adviseur beleid en bedrijfsvoering voor het OM op Bonaire en werkte hier ook als officier van justitie Criminele Inlichtingen.

In 2020 richtte Joyce RED. Forensic Consultancy op, om vanuit haar expertise als rechtspsycholoog bij te dragen aan een psychologisch veilig en effectief verhoor. Daartoe geeft zij training investigative interviewing en verzorgt als NRGD-deskundige rapportages ten aanzien van de betrouwbaarheid van verklaringen voor OM, rechtbank en advocatuur.

Sinds februari 2022 is Joyce als PhD-kandidaat verbonden aan de School of Criminology and Criminal Justice, het Centre for Investigative Interviewing en het Griffith Criminology Institute van Griffith University in Brisbane, Australië. Het onderwerp van haar proefschrift is het verhoren van slachtoffers van seksueel misbruik. Ook verrichtte zij wetenschappelijk onderzoek naar tunnelvisie in de opsporing, de betrouwbaarheid van getuigenbewijs en leugendetectie.

Reserveren

Er kunnen op dit moment geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement. Toch interesse? Stuur dan een e-mail naar ledenscholing@instituutvoorveiligheid.nl