De waarheid achter getuigenverklaringen

Spreker

Joyce van de Mark

Reserveren

Reserveren gesloten

Wanneer

07-09-2023    
16:00 - 18:00

Waar

Baarn
Tolweg 5, Baarn, 3741LM

Omschrijving
Getuigenverklaringen vormen in Nederland de basis voor veel opsporingsonderzoeken en zelfs de meerderheid van het bewijs in strafzaken. Maar wat gebeurt er eigenlijk in het hoofd van de getuige tijdens een verhoor en wat kan een getuige zich wel of niet herinneren? Hoe kan de verhoorder de herinnering en verklaring van de getuige beïnvloeden? En hoe is het gesteld met jouw eigen geheugen? Het antwoord op deze vragen en meer komt aan bod in deze lezing.

Over de spreekster Joyce van der Mark:
Joyce van der Mark begon tijdens haar studie criminologie als BOA bij de politie. Al snel werkte zij als rechercheur op verschillende teams. Nadat zij in 2010 cum laude afstudeerde voor de studies recht en criminologie, ging zij als onderzoeker aan de slag bij IPOL van de landelijke eenheid van politie. In 2015 studeerde zij summa cum laude af als rechtspsycholoog en vervolgde haar loopbaan als senior adviseur beleid en bedrijfsvoering voor het Openbaar Ministerie op Bonaire en werkte hier ook als officier van justitie Criminele Inlichtingen.
Als kabinetschef adviseerde Joyce vervolgens de gezaghebber van Bonaire in bestuurlijke en raadsaangelegenheden. Tevens droeg zij de verantwoordelijkheid voor de projecten m.b.t. de veiligheid van het eiland.

In 2020 richtte Joyce RED. Forensic Consultancy op, om vanuit haar expertise als rechtspsycholoog bij te dragen aan een psychologisch veilig en effectief verhoor. Daartoe geeft zij training investigative interviewing en verzorgt als NRGD-deskundige rapportages ten aanzien van de betrouwbaarheid van verklaringen voor OM, rechtbank en advocatuur.

Sinds februari 2022 is Joyce als PhD-kandidaat verbonden aan de School of Criminology and Criminal Justice, het Centre for Investigative Interviewing en het Griffith Criminology Institute van Griffith University in Brisbane, Australië. Het onderwerp van haar proefschrift is het verhoren van slachtoffers van seksueel misbruik. Ook verrichtte zij wetenschappelijk onderzoek naar tunnelvisie in de opsporing, de betrouwbaarheid van getuigenbewijs en leugendetectie.

Reserveren

Er kunnen op dit moment geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement. Toch interesse? Stuur dan een e-mail naar ledenscholing@instituutvoorveiligheid.nl