Artificial Intelligence (A.I.) en Ethiek

Spreker

Steven Shukrula

Reserveren

Reserveren gesloten

Wanneer

18-07-2023    
16:00 - 18:00

Waar

Baarn
Tolweg 5, Baarn, 3741LM

Artificiële intelligentie (AI) ook wel kunstmatige intelligentie is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te tonen zoals redeneren, plannen maar ook creativiteit. AI kan bijdragen aan de verbetering van de rechtshandhaving, onder meer door voorspellingstechnieken, geautomatiseerde monitoring, het (voor)bewerken van grote hoeveelheden data (bijv. gegevens van in beslag genomen devices, aangiftes of gedigitaliseerde cold cases), het vinden van relevante informatie bij het onderzoek en vervolgen van rechtszaken, het aanbieden van gebruiksvriendelijker diensten voor burgers. AI kan gebruikt worden ter bevordering van maatschappelijke kernwaarden die centraal zijn voor het opereren van de politie: menselijke waardigheid, vrijheid, gelijkheid, solidariteit, en de rechtsstaat.

Het gebruik van AI kan echter ook een bedreiging vormen voor zulke waarden die zorgvuldig beschermd worden in de bestaande processen en procedures.

De politieorganisatie in Nederland committeert zich eraan om grondrechten te beschermen en respect voor de rechtsstaat te borgen. De politie zou daarom de ethische overwegingen (die voortkomen uit de principes en waarden die in de wet zijn verankerd) moeten implementeren door praktische maatregelen, om verantwoord gebruik van AI te garanderen en daarmee de rechtmatigheid van, en het vertrouwen in de politie, te verstevigen in plaats van te verzwakken.

 

De Spreker

Drs. Ing. Steven Shukrula heeft een paramedische (HvA en VU) en een bedrijfskundige (RSM) achtergrond en heeft zicht de afgelopen jaren ontwikkeld tot zelfstandig IT en organisatieconsulent. Momenteel is hij partieel verbonden aan de gemeente Katwijk waarbij de digitalisering van de dienstverlening onderdeel is van zijn huidige werkzaamheden.
Een uitdagend en relevant maatschappelijke vraagstuk dat hij nu bestudeert is de ontwikkeling van artificial intelligence en de toepassingsmogelijkheden met name binnen de publieke organisaties. Wat kan en wat mag niet. En wie bepaalt dat;  antwoorden die wij samen moeten construeren!

 

Na afloop van de bijeenkomst is er een borrel waar u gezellig na kunt praten.

 

 

Reserveren

Er kunnen op dit moment geen reserveringen worden geplaatst voor dit evenement. Toch interesse? Stuur dan een e-mail naar ledenscholing@instituutvoorveiligheid.nl