OT-C opleiding

Introductie

De observatieopleiding rechercheur C (OT-C) richt zich op fulltime observatierechercheurs. Het gaat om een volledige opleiding conform de eisen en richtlijnen van de Nederlandse politie en inlichtingendiensten.


Wat is de inhoud

Tijdens de opleiding wordt zowel aandacht besteed aan theorie als aan praktijkvaardigheden. Studenten verwerven basiskennis op het gebied van psychologie, menselijke waarneming en geheugen. Daarnaast behandelen we wettelijke (juridische) kaders, cultuurverschillen in de Nederlandse samenleving en beschikt men over basiskennis van audiovisuele middelen en andere technische hulpmiddelen. 

In het praktijkgedeelte van de opleiding leren cursisten over de relevante onderwerpen passend bij observaties, daarbij moet je denken aan de volgende onderwerpen:

  • Observatie procedures op een juiste wijze toe te passen binnen de wettelijke (juridische) kaders.
  • Zich met beperkte middelen op juiste wijze transformeren, een alter ego opbouwen, onderhouden, beschermen en op juiste wijze toepassen.
  • Het gedrag te herkennen van (contra)observanten.
  • Zich langere tijd onder verzwarende (fysieke/klimatologische ) omstandigheden focussen op (zijn) opdracht.
  • Observatieopdrachten in een ambtelijk verslag vastleggen en een debriefing verzorgen na afloop van een observatieopdracht.

Na afronding van de opleiding zijn cursisten in hoge mate stressbestendig en kunnen ze een veilige werkomgeving creëren voor zichzelf, collega’s en omstanders.

Meer informatie

Meer informatie

Doelgroep

De observatieopleiding OT-C is bedoeld voor rechercheurs die fulltime bezig zijn met observatiewerkzaamheden. Deelnemers dienen een afgeronde specialistische rijopleiding (OVR, niveau 3) of gelijkwaardig te te hebben doorlopen. Een tweedaagse intest maakt deel uit van de selectieprocedure. Voorafgaand aan deze opleiding kunnen eventueel observatieopleiding OT-A en/of OT-B gevolgd worden. De cursus mag ook voorafgegaan worden door een opleiding basis politie of buitengewoon opsporingsambtenaar.

Groepsgrootte

De groepsgrootte van deze training is minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.

Duur en locatie van de training

Deze training duurt 50 dagen en kan op aanvraag worden gegeven op de trainingslocatie van het Instituut voor Veiligheid in Baarn of op een locatie afgestemd met de klant. Nadat de training is afgerond krijgen de deelnemers tijdens hun dagelijkse werkzaamheden begeleiding en feedback van de trainer. 

Certificaat

De deelnemers ontvangen een certificaat in de vorm van een bewijs van deelname. 

Meer informatie
Voor meer informatie of een offerte op maat, kun je  contact opnemen met het Instituut voor Veiligheid via het contactformulier. We raden je aan om met je werkgever te overleggen of er een opleidingsbudget beschikbaar is om deze training te volgen. Het Instituut voor Veiligheid is een coöperatie zonder winstoogmerk; we bieden trainingen aan tegen kosten die de uitgaven dekken en om opleidingen en trainingen in het veiligheidsdomein te kunnen faciliteren.